adaletten hukuka geçiş kalktı mı 2022

 Yükseköğretim Kurulu 18 Haziran 2021 itibariyle AÖF (Açıköğretim) Adalet bölümlerini kapattı.Böylece adaletten hukuka geçiş düşünen ama örgün okumaya imkanı olmayan, başka işle uğraşıp bir yandan da açıktan adalet okuyayım oradan da dikey geçiş ile hukuka geçip avukat olurum, hakim olurum, savcı olurum diye düşünenlerin hayalleri bu tarihten sonra suya düşmüş oldu. tabii vaktinde kayıt yaptıran halihazırda aöf adalette öğrenci veya aöf adaletten mezun olanların hayallerini gerçekleştirmelerine imkan yok değil. dgs ile hala hukuk bölümüne geçebilirler. ama artık dgs ile hukuk isteyenler sadece örgün adalet bölümüne kayıt yaptırıp onu bitirmeleri gerekecek.

adaletten hukuka geçiş kalktı mı
adaletten hukuka geçiş kalktı mı


bu durum aöf adalet okumak isteyen matematiği iyi bilen özellikle tıp, mühendisik, fen edebiyat fakültesinde fizik, kimya, matematik gibi sayısal bölümü bitirenler veya halen öğrenci olanların elinden hukuk okuma imkanını kaldırıp örgünden okuyanların hukuk okuyabilme ihtimalini artırdı. Ama bu ihtimalin gerçek anlamda yükselebilmesi için aöf mezunu matematiği kuvvetli olanların 5-10 sene içerisinde hukuk fakültesine dgs ile geçiş yapıp eritilmesi gerekiyor. yahut diğer adayların yani örgün adalet öğrenci ve mezunlarının dgsde matematiği onlardan iyi yapması gerekecek ama bu da zor bir ihtimal.
benzer bir uygulama 2014 yılında yürürlüğe koyulmuştu. aöf adalet mezunlarının önünü kesip örgün adalet bölümü mezun ve öğrencilerine daha önce görülmemiş bir imkan sağlandı. ve bu pat diye yapıldı. 2014 yılı dikey geçiş sınavında hukuk fakültesi kontenjanları ikiye bölündü. bunun bir kısmı sadece ve sadece örgün adalet mezunu ve öğrencileri tercih edebiliyordu. diğer kısmını ise hem örgün hem aöf adalet öğrenci ve mezunları tercih edebiliyordu. bu uygulamayı durdurmak için sınav tarihine kadar epey uğraşıldı davalar açıldı ama sınav tarihinden önce çözülemedi adli tatil sebebiyle. ancak bir sonraki senenin yani 2015 yılının nisan ayında danıştay bu uygulamayı haksız bulup durdurdu. Türkiye çok ilginç bir memleket. Bir yıl örgün okuyup dgs ile hukuka çok az net yaparak yerleşebiliyorsun hemen bir sonraki yıl bu imkan ortadan kayboluyor. YÖK aöf adaleti kaldırdı. Belki birkaç sene sonra tekrar açacak, bilemiyoruz.

 

Yorumlar